|
Emu 0404 Mikrofon |
| Autor |
Wiadomość |
ProPin

|
Wysłany: 2009-06-07, 15:29
|
|
|
| to znaczy ze nie będę musiał żadnego kabla kupować żeby spiąć ten sprzęt. |
|
|
|
 |
stopi

|
Wysłany: 2009-06-07, 15:46
|
|
|
| Jak sobie wyobrażasz podpięcie przedwzmacniacza do karty? Powietrzem? Przecież trzeba połączyć fizycznie wyjście przedwzmacniacza z wejściem karty. Będziesz potrzebował kabla jack-jack, jeśli wyjście w przedwzmacniaczu będzie miało gniazda jack. Jeśli inne, to naturalnie drugi koniec kabli musi być inny. |
|
|
|
 |
ProPin

|
|
|
|
 |
stopi

|
Wysłany: 2009-06-07, 19:59
|
|
|
| Ten link pokazuje kilkanaście kabli jednocześnie.... Nie wiem o który ci chodzi. Z tego co widzę po prostu potrzebujesz kabla cinch<->jack. Twoje przedwzmacniacze mają przecież wyjście cinch, z tego, co widać na aukcjach... Myślę, że rodzaj kabla jest chyba nietrudny do wydedukowania patrząc na przedwzmacniacz i gniazdo twojej karty. |
|
|
|
 |
ProPin

|
Wysłany: 2009-06-08, 14:55
|
|
|
Ok Dzięki Wszystkim za pomocz |
|
|
|
 |
mulat85

|
Wysłany: 2010-03-16, 15:00
|
|
|
Witam! Czy dzieje sie jeszcze coś w tym temacie?? Bo ja mam pytanko odnosnie tej karty e-mu 0404, mianowicie chodzi o podłączenie mikrofonu.
Posiadam mikrofon B-1 BEHRINGER i jakis mikser tej samej firmy, no i jak to wszystko do siebie podłączyć zeby było najlepiej ??? |
|
|
|
 |
rozny

|
Wysłany: 2010-03-17, 11:07
|
|
|
jakiś mikser? jaki to mikser?
jakiś mikser nie wystarczy. musi mieć zasilanie phantom dla wejścia mikrofonowego. a jeśli ma, to nic prostszego - podłączasz kablem symetrycznym mikrofon do miksera, i kablem trs mikser do wejścia line in karty i wszystko gra bez zarzutu... |
|
|
|
 |
mulat85

|
Wysłany: 2010-04-12, 12:31
|
|
|
mikser BEHRINGER EURORACK UB1002 i jeżeli chodzi o phantom to to jest raczej na bank skoro mam taki mały przycisk z tym właśnie napisem. Ogólnie to już nagrywałem na tym mikserze ale teraz dokupiłem tą karte e-mu 0404 aby polepszyc jakość i mam właśnie problem z tym kablem od miksera do tej właśnie karty
[ Dodano: 2010-04-12, 12:41 ]
miksre dokładnie jest taki jak w linku
http://www.dolphinmusic.c...46718deff16.jpg
[ Dodano: 2010-04-12, 12:46 ]
a kabel to ma być taki :
http://www.allegro.pl/ite...tereo_3_0m.html
i jeżeli tak to podłączam go gdzie do miksera?? bo to w sumie tez jest zagadka dla mnie hehe
ogólnie to już dziękówka dla Ciebie ziomuś! bo mi samemu to ciężko to idzie.
[ Dodano: 2010-04-12, 12:49 ]
aha
no i przy karcie też jest trochę tych kabli ale z tego co obczaiłem to ten kabel wpinam do wtyczki o czarnym kolorze z napisem SPDIF-IN ?? czy innego wejscia?? |
|
|
|
 |
rozny

|
Wysłany: 2010-04-12, 13:47
|
|
|
Nie do spdif in
Musisz mieć 2 takie kable. Wpinasz je w wyjścia pn. "MAIN OUT", a w karcie wpinasz je we wtyki LINE IN.
I moim zdaniem to takie kable:
http://www.novamusic.pl/d...ack-p-1439.html
|
|
|
|
 |
mulat85

|
Wysłany: 2010-04-12, 16:35
|
|
|
teraz to już nie wiem w ogóle o co chodzi hehe
jak dwa kable??
dawa takie jak mi link wysłałeś??
i skoro nie do spdif to do tych białego i czerwonego wejscia??
bo karte mam taką jak link
http://www.novamusic.pl/images/emu0404.jpg
i są w niej po dwa czerwone i białe , jedne out drugie in.
ale na moje oko to ten kabel ma mniejsze wtyki niz otwoty w karcie wiec dlatego nie wiem juz sam ocb. |
|
|
|
 |
rozny

|
Wysłany: 2010-04-12, 23:46
|
|
|
Dokładnie 2 takie kabelki. Mikser posiada dwa wyjścia MONOFONICZNE (L i R), a karta posiada dwa wejścia MONO, dlatego potrzebujesz 2 kabli MONO. Jeżeli puścił byś sumę sygnału z miksera do 1 wejścia w karcie, to miał byś nagraną sumę kanałów na 1 kanale na kompie. A tego chyba nie chcemy
SPDIF to standard cyfrowy. Zupełnie inny system.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mulat85

|
Wysłany: 2010-04-13, 13:15
|
|
|
| dobra dziękówka! kable zamówiłem już sobie i tak jak pisałeś zamówiłem dwa. "I teraz tak: jeden podłączam do L drugi do R MAIN OUT i tak samo do karty, jeden do białej wtyczki i drugi do czerwonej, mikrofon do miksera i ma działać tak?Jeszcze mam tylko problem z ogarnięciem tych programów które mam do tej karty, bo wcześniej nagrywałem na COOLEDIT a z tego co wiem to ta karta nie jest kompatybilna z tym programem i muszę nagrywać w CUBASE LE co nie jest dal mnie takie proste hehe |
|
|
|
 |
rozny

|
Wysłany: 2010-04-13, 14:22
|
|
|
Musi działać. Nie ma innej opcji.
Co do cubase'a to obsługa nie jest specjalnie skomlikowana. Poczytaj instrukcję, jakieś tutki na necie i ogarniesz. A jak jesteś przyzwyczajony do cool edita, to sprawdź sobie demo Adobe Audition 3. Obsługuje sterowniki ASIO, więc będzie współpracował z kartą, a interface. Cóż, stary dobry cool edit w nowej oprawie |
|
|
|
 |
mulat85

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:44
|
|
|
Witam! I działa! Tzn.tyle co odebrałem kable, zainstalowałem adobeaudition, podłączyłem wszystko tak jak mówiłeś i się wokal nagrywa. Nie wiem jeszcze czy nagrywa sie tak jak powinien bo muszę teraz wszystko znieść do swojego przydomowego studia hehe
a nie wiem czy dobrze z tego względu ze mam u siebie na kompie zainstalowany taki program SRS Audio Sandbox i nie wiem czy czasem w adobeaudition nie muszę jakoś zmienć w ustawieniach zeby korzystał z tej karty e-mu a nie z tego srs albo z karty która jest zintegrowana w kompie.Wiesz coś może na ten temat?? |
|
|
|
 |
rozny

|
Wysłany: 2010-04-20, 14:37
|
|
|
Wiem tyle, że jak używasz innej karty, to zintegrowaną odinstaluj i wyłącz w biosie. Po co ma ci robić jakiejś spiny skoro i tak jej nie używasz. Ten sandbox to po prostu taki dodatkowy eq. Myślę, że jak się go nie uruchomi w trakcie pracy z audio to nie będzie przeszkadzał |
|
|
|
 |
|
|