Promusic.pl Strona Główna Promusic.pl
Forum użytkowników promusic.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
FL studio
Autor Wiadomość
UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-26, 13:01   FL studio

Witam. Mam taki problem, posiadam FL studio 8 i akai MPD 18 i mam pytanie jak zrobić coś żeby to co zagram (np. kick, kick, hi hat) się zapętlało ? czy konieczne jest klikanie w pady powiedzmy 3.30 min lub zasada kopiuj, wklej na piano roll'u i to nie dokładna więc w gre wchodzi przesuwanie klocków ? :shock: Może to nie jest możliwe w FL'u tylko np. REASON lub jakiś inny program ? Proszę pomocy ! :neutral: :neutral:

rozny 

Wysłany: 2010-02-26, 13:32   

kopiowanie klocków. nagrywasz patterna i kopiujesz go do woli...

UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-26, 14:41   

a nie ma innego sposobu ? albo jakiś program na którym jest to ułatwione ? :neutral:

owat 
Beats...

Wysłany: 2010-02-26, 15:22   

Przepraszam za małe czepianie się, ale czy to jest trudne i żmudne? ;) W Reason`ie zasada copy/paste zajmuje mi z reguły 3 - 5 sekund, w zależności od tego czy chcę 2 min. czy 8 min. i osobiście uważam to za bardzo wygodny sposób na powielenie jakichś dźwięków, które później i tak do woli można aranżować.

UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-26, 16:13   

No tak może nie jest trudne i żmudne, ale jeśli skopiowany i zaznaczony układ ''klocków'' będzie przesunięty nawet o powiedzmy milimetr w lewo czy w prawo to już zmienia cały rytm i sens. Chyba że mi się coś pomieszało i piszę o czymś zupełnie innym niż Wy :neutral:

owat 
Beats...

Wysłany: 2010-02-26, 18:40   

Nie korzystam z FL`a, więc nie mam pewności, ale sądzę, że powinien mieć coś takiego jak "wyrównanie do siatki", czyli program sam automatycznie wyrównuje przesuwane, czy to kopiowane elementy, dostosowując je do tempa utworu. W Reason`ie ma to ikonkę magnesu. Gdy jest on włączony - Reason sam automatycznie wyrównuje "klocki", gdy jest wyłączony - ustawiasz indywidualnie dźwięk co do milisekundy. Praktycznie każde oprogramowanie posiada tą opcję, więc sądzę, że i FL nie odstaje od reszty.

UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-26, 18:58   

Nie mam w ogóle pojęcia gdzie coś takiego może być :neutral: może czas zainwestować w Reason'a :neutral: Czy mógłby ktoś powiedzieć gdzie taka opcja sie znajduje w FL'u ? :cry:

perfect_crisis 
gearslut...

Wysłany: 2010-02-26, 19:44   

Witam,

Najprościej po nagraniu partii wybrać CTRL+Q, ale nie zawsze rezultaty są takie, jakich byś oczekiwał, bo z tego, co pamiętam FL kwantyzuje do konkretnych układów (grooves). I jeżeli masz na przykład nietypowy beat, to wychodzi z tego czasem żenada.
Żeby mieć pełną kontrolę, to po nagraniu partii, otwórz piano-roll. Wybierz Alt+Q i w oknie, które Ci się pojawi wybierasz sobie parametry kwantyzacji. Możesz na bieżąco obserwować, jak zmienia Ci się w oknie piano-roll pozycja poszczególnych notek w siatce.
Jest też takie coś jak AutoQuantize, które automatycznie po nagraniu dopasuje Ci dźwięki do siatki w zależności od tego jaki typ kwantyzacji uprzednio wybierzesz (1/2 beat, 1/4 beat, 1/8 beat...) A znajduje się to tu:

Pozdrawiam
PC

UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-26, 20:30   

perfect_crisis napisał/a:

I jeżeli masz na przykład nietypowy beat, to wychodzi z tego czasem żenada.

Dokładnie, coś 'inny' ten beat. Co do tego AutoQuantize - gdzie to mogę znaleźć ? Jest gdzieś w FL'u czy trzeba mieć taką wtyczkę ? :???:

Teraz coś zrobiłem że kicki są głosno a hi haty się same ściszają :roll:

perfect_crisis 
gearslut...

Wysłany: 2010-02-27, 00:10   

UnbreaK napisał/a:

Dokładnie, coś 'inny' ten beat. Co do tego AutoQuantize - gdzie to mogę znaleźć ? Jest gdzieś w FL'u czy trzeba mieć taką wtyczkę ? :???:

Z tego, co wiem, to nie jest dodatkowa wtyczka, a funkcja programu.

Znajdziesz ją nad kursorem w tym screenie, co go zupełnie bez powodu zamieściłem.

Pozdr.

UnbreaK 
O.C.B?

Wysłany: 2010-02-27, 00:15   

Dobra a więc już wielka zagadka wyjaśniona, myślałem po prostu że wystarczy jeden przycisk i mam ładną i śliczną pętle no ale kopiowanie,wklejanie i przesuwanie nie jest takie trudne... :smile: dzięki wszystkim za pomoc. pozdrawiam i wielkie dzięki !

Maestro

Wysłany: 2010-04-03, 01:23   

dobra strona z poradnikami do fl studio najlepsze poradniki

Odpowiedz do tematu